Fulgi de ovaz, 500g, SanoVita
Se remarcă prin proteinele şi grăsimile de bună calitate. Persoanele care mănâncă zilnic fulgi de ovăz la micul dejun au mult mai multă energie. Se pot consuma în diverse rețete sau cu lapte, iaurt, suc de fructe
Ovazul poate fi introdus in alimentatia ta atat sub forma de fulgi, cat si de faina. De asemenea, din ovaz se obtine un foarte gustos lapte vegetal. Dintre toate formele care exista pe piata, fulgii de ovaz sunt, de departe, forma cea mai cunoscuta si mai usor de inclus in alimentatia ta zilnica, intrucat au cea mai larga arie de acoperire in materie de retete si sunt cel mai simplu de integrat in preparate.
Fulgii de ovaz, ca si celelalte cereale, pot fi stocate timp de mai multe luni intr-un loc racoros si uscat. Daca temperatura devine extrem de calda, ei se pot depozita in frigider. Atat in varianta de cereala integrala, cat si in cea de fulgi, se pastreaza pe parcursul mai multor luni (pana la 1 an), cum spuneam, in locuri racoroase și uscate, in ambalaj etans. Totusi, daca ai apucat de deschizi ambalajul, este indicat sa ii consumi cat mai repede, de aceea nu te grabi sa cumperi cantitati mari odata, ci numai cat intentionezi sa mananci in urmatoarele cateva zile.
Principalele beneficii ale fulgilor de ovaz
Termenul de ovaz (si latinescul sau stramos, avena) provine dintr-un cuvant sanscrit care insemna fericire. Acesta este primul si cel mai important indiciu care ne vorbeste despre beneficiile pe care ovazul le aduce organismului uman.
Ovazul este cereala cu mai bogat continut in proteine (12.6-14.9%) si acizi grasi esentiali, cum ar fi acidul linoleic. Continutul de fibre solubile este important pentru ca ajuta la normalizarea greutatii corporale prin capacitatea de a crea senzatia de satietate si de diminuare a apetitului. Din aceste motive ovazul nu doar ca este permis, ci chiar recomandat sa fie inclus in alimentatia copiilor si convalescentilor.
Ovazul contribuie, prin continutul sau de lizina (mult mai mare decat al altor cereale), la sinteza proteinelor in organism. Este benefic pentru toată lumea și este recomandat mai ales (dar nu numai) in alimentatia vegetariana si vegana intrucat contine aminoacizi esentiali necesari pentru formarea proteinelor .
Contraindicatii ale consumului de ovaz
Ovazul poate sa nu fie bine tolerat de cei care sufera de alergie si intoleranta la nichel. In ceea ce priveste persoanele care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten), se pare ca, in cercetarile de data recenta, s-a aratat, contrar a ceea ce se crezuse anterior, ca ovazul poate fi consumat, daca in timpul procesului tehnologic nu a fost in nici un fel amestecat cu proteinele de grau.
In afara de cele precizate mai sus, nu exista contraindicatii pentru fulgii de ovaz, nici la adulti si nici la copii, in alimentatia carora pot fi introdusi inca de le varsta de 6 luni.
Nu există recenzii până acum.