Vitamine si suplimente

SANOVITA SEMINTE DE CHIA 150G

9,30 lei

Disponibilitate: Stoc epuizat

Cod: 34223

Greutate: 0,150 kg

Producator:

Forma: produse BIO

Scooter Livrare in aceeasi zi in Constanta
Comanda pana la ora 14:00 - 10 lei

Red card Livrare in 2 zile in restul tarii - 17.99 lei

Adauga in wishlist
Adauga in wishlist

Seminte de chia, 150g, SanoVita

Consumate crude sau prajite, intregi sau macinate, in amestecuri de salate, cu cereale si cu lapte sau cu sucuri naturale, aceste seminte sunt o sursa excelenta de fibre, sunt bogate in proteine, bogate in acizi grasi esentiali Omega-3 şi Omega-6, antioxidanti, aminoacizi, vitamine si minerale. Au proprietăți ce previn imbatranirea precoce, inhiba apetitul, iar o lingura de seminte asigura energia unei persoane pe durata intregii zile. Consumate zilnic, sunt utile diabeticilor, avand un indice glicemic scăzut, dar şi atletilor, pentru rezistenta si hidratare.

Semintele de chia sunt mici,  gri-negre sau bej la culoare (exista 2 soiuri cunoscute, de aici difentele de culoare), ovale si plate si provin dintr-o planta, Salvia hispanica, din familia mentei, extrem de comuna in unele parti ale Europei Centrale si Americii de Sud, in special Mexic si Guatemala, unde solul uscat este propice cultivarii.

Originea lor este straveche, asa cum arat si originea cuvantului, de care am vorbit mai devreme, ele  fiind un aliment de baza pentru popoarele antice aztece si mayase. Gustul semintelor  de chia este destul de putin pronuntat, asemanator nucilor sau alunelor si, spre deosebire de semintele de in, acestea pot fi consumate si intregi, fara a mai fi necesara pisarea inainte de consum. Tot spre deosebire de semintele de in, este important de stiut ca nu rancezesc.

Vechii indieni le foloseau ca medicament atunci cand bandajau ranile, datorita proprietatilor dezinfectante, anti-inflamatoare, dar si cicatrizante. Tot de la vechii indieni stim si despre capacitatea semintelor de chia de indepartare a infectiilor oculare prin simpla plasare a cate unei seminte in fiecare ochi. Interesant, nu este asa? S-ar parea ca stramosii nostri stiau mai multe decat noi despre ce inseamna stil de viata sanatos si foloseau din plin medicina alternativa.

Despre cultivarea semintelor de chia nu se cunoaste foarte mult la noi in tara, dar subiectul si problemele intalnite sunt dezbatute intens mai ales pe forumurile din Statele Unite. Acest lucru se intampla din doua motive:

  1. Cultivarea semintelor de chia este relativ recenta la noi in tara, abia de curand a debutat, cand, datorita cererii magazinelor de profil, cultivatorii romani au decis sa aprovizioneze ei insisi si sa scada importurile care duceau la cresterea pretului acestui aliment.
  2. Semintele de chia au nevoie de un climat special (caldura si umiditate in exterior, dar uscaciune a solului), iar recoltarea lor este un procedeu migalos, daca vrem sa beneficiem la maxim de productia obtinuta.

Semintele de chia se cultiva, cum spuneam, usor, dat fiind ca nu trebuie semanate adanc, iar planta creste inata de pana la 1.75 metri si face niste flori albastre-movulii. Au nevoie insa de un sol destul de uscat, intrucat, de la prea multa umezeala, putrezesc. Odata crescuta planta si ajunsa la maturitate, semintele se obtin destul de migalos, prin scuturarea sau frecarea intre palme a florilor culese si lasate la uscat in prelabil.

Din cauza faptului ca nu in orice zona pot fi cultivate, vom gasi  pentru semintele de chia un pret mai mare decat la cele de in, de exemplu.

ERCONShop
Prezentare generala a confidentialitatii

Acest site web utilizeaza cookie-uri pentru a va putea oferi cea mai buna experienta de utilizare posibila. Informatiile privind cookie-urile sunt stocate in browserul dvs. si indeplinesc functii, cum ar fi recunoasterea dvs. atunci cand reveniti pe site-ul nostru web si ajutati echipa noastra sa inteleagă ce sectiuni ale site-ului vi se pare cel mai interesante și utile.